dinsdag 23 april 2013

PLAKKEN

In de jaren 80 en begin 90 is het nog niet zo makkelijk je feestje te promoten, van internet heeft men nog nooit gehoord. Om publiek te trekken worden er flyers en posters gekopieerd en als je geluk (lees: geld) hebt kun je in een of ander blad een advertentie plaatsen. 

In die jaren ga ik menig feestje in Nederland af om mijn eigen feestjes te promoten. Legendarisch zijn echter de avonden die ik met mijn muziekmaatjes Chris, Ed en Matthijs beleef als we gaan 'plakken'. Posters plakken doen we 's avonds in het centrum van Rotterdam, het wordt gedeeltelijk gedoogd mits we op de juiste plaatsen plakken. Het probleem van op de juiste plekken plakken is dat de grotere clubs speciale plakploegen inhuren én de vergunningen hebben, hun bereik is vele malen groter én ze plakken gewoon over onze posters heen. Het komt regelmatig voor dat een dag na een avond plakken de posters alweer overplakt zijn (is dat een woord Renirie?).
Vooral de Vlerk en Nighttown hebben geen boodschap aan de promotie van Quasi en/of Baroeg.

Als de avond (nacht) vordert plakken we wat minder braaf, ook vuilnisbakken, lantarenpalen en af en toe een boom moeten het ontgelden. Als we tussen het plakken door weer eens te vaak in Rotown zijn geweest voor een witbiertje krijgen ook trams, fietsen en elkaars kleding een plakbeurt. Niet zelden moet de coördinator van Baroeg, René Veerkamp ons tot de orde roepen omdat politie, RET of een boze medeburger weer eens heeft geklaagd. Inmiddels zijn we ervaren plakkers geworden, als we voor de zoveelste keer aangehouden worden en onze emmer, stijfsel, borstels en posters in moeten leveren hebben we ergens in bosjes nog reserve staan en gaan we vrolijk weer verder.

Op een koude winteravond vlak voor Kerst blijven we op Zuid plakken, behalve posters van ons gothic-feestje hebben we ook een paar posters van 'Impaled Nazarene' bij ons. Op de poster hangt Jezus aan een omgekeerd kruis, we hebben het niet eens echt in de gaten. De vuilnisbakken bij 'De 'Klimmende Bever' moeten het ontgelden, aan beide kanten van dit wijkgebouw in IJsselmonde staat er eentje, écht goed in zicht als je naar binnen wilt. Twee mooie posters van 'Impaled Nazarene' plakken we op de bakken. De volgende dagen is er grote consternatie, het blijkt dat gereformeerde politieke partijen als SGP en GPV vergaderen in 'De Klimmende Bever' de posters zijn in het verkeerde keelgat geschoten en de telefoon van Baroeg staat roodgloeiend, Veerkamp is niet blij.
Uiteraard staat de subsidie weer ter discussie.

We houden ons een tijdje koest en plakken de posters van 'Rotting Christ' voorlopig maar niet ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten